BANJALUKA, Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija upozorio je danas da svi gube ukoliko planirane reforme u Srpskoj ne budu provedene, jer niko ne može da dobije njihovim zaustavljanjem.

„Makar ako se u prvom koraku nekom učinilo da može dobiti nešto neprovođenjem reformi, dugoročno svi gubimo ukoliko ne stvorimo konkretne uslove za rad privrede Srpske koja treba da dovede do privrednog rasta i samim tim i zapošljavanja“, rekao je Tegeltija novinarima u Banjaluci tokom panela o reformama privrednog sistema u organizaciji banjalučkog „Biznis kluba“.

On je naglasio da su privredni rast i zapošljavanje najvažniji ciljevi Ekonomske politike Srpske.

Tegeltija je naveo da je na panelu razgovarano o svim pitanjima i temama za reformski i set nacrta zakona koji su nedavno usvojeni u Narodnoj skupštini Republike Srpske, dodajući da je koncept predloženih reformskih zakona prihvatljiv za poslovnu zajednicu.

Prema njegovim riječima, cijeli set reformskih zakona trebalo bi biti provođen paralelno sa aktivnostima parlamenta BiH, jer od kvaliteta zakonskih rješenja donesenih u parlamentu BiH, zavisiće i efekti reformi u Srpskoj.

On je podsjetio i da će u predstojećih mjesec do mjesec i po dana pred Narodnom skupštinom Republike Srpske biti predstavljen naredni set reformskih zakona, prije svega, zakona koji regulišu pitanja sprečavanja sive ekonomije, iz oblasti stečajnog postupka, iz oblasti zdravstva, te zakonska rješenja koja će proizaći iz potrebe reforme javnog sektora.

Predsjednik „Biznis kluba“ Goran Ćorić ocijenio je da pokretanje reformskih zakona i stvaranje uslova boljeg ambijenta predstavlja „dobru stvar“.

On je naglasio da predloženi zakoni još nisu završeni, odnosno još nemaju konačnu formu, poručivši da članovi ovog kluba imaju dobru namjeru da budu konstruktivni kako bi se na kraju dobio dobar rezultat. Srna