Privrednici Srpske nisu dugo čekali da otvore javnu raspravu o setu reformskih zakona. Zbog smanjenja direktnih poreza zadovoljno su trljali ruke. Da će realnom sektoru uštedjeti skoro 60 miliona maraka godišnje pohvalio se i ministar finansija.

Iako ih je Zoran Tegeltija uvjeravao da će rasteretiti privredu, mnogi od njih prije konkretih rezultata nisu htjeli da se raduju. Priliku su iskoristili da ministru u licu kažu šta imaju.

Smanjenja plata u javnom sektoru-neće biti, ali poskupljenja struje-itekako hoće, konkretan je bio Zoran Tegeltija. Ako im je za utjehu, kroz Zakon o fiskalnoj odgovornosti, gotovo je sa bahaćenjem o državnom trošku. Po računici ministra finsija, ograničenim Fondom za isplatu plata i zabranom zapošljavanja, za dvije godine u državnoj kasi ušparaće 5%. Kako sada stvari stoje, očito je da predložene mjere raduju i predstavnike Vlade, ali i privrede.

Pokretanjem reformnskih Zakonba, pokretanjem boljeg ambijenta za privredu je dobra stvar, mislim da su postojeća rješenja dobra stvar, dobar temelj da bi dobili kvalitetnija rješenja, kaže predsjednik Biznis kluba Banja Luka, Goran Ćorić.

Nije tajna da u Vladi, zbog novih reformskih zahvata i dalje računaju na podršku privrednika. U pripremi je novi paket u kome će se naći set zakona o zdravstvu, Zakoni o sprječavanju sive ekonomije i Zakoni o državnim službenicima. U Parlamentu Repzublike Srpske mogli bi da se očekuju u narednih mjesec ili dva.

POGLEDAJTE PRILOG IZ CENTRALNIH VIJESTI ATV BL!